Laat D66 zich opheffen

Bezoek aan Hans van Mierlo in het vagevuur

Mei 2012, ISBN 9789461932617

PDF  van de eerste 10 pagina's    Persbericht

€ 11.50 bij mijnbestseller.nl
Epub 9.95
 


 
 
 

Relation to the World Crisis 2007+

Dit pamflet gaat over de waanzin in D66 over districtenstelsel, referenda en gekozen premier en burgemeester. Het is geschreven vanuit de vrees dat na het overlijden van Hans van Mierlo een nieuwe zendingsdrang ontstaat.

Hans van Mierlo is niet meer en kan zich niet meer verdedigen. Kritiek uiten is echter niet onfatsoenlijk want er is een partij die de verdediging voor hem kan voeren. Laat D66 de argumenten doornemen en een verdediging opstellen, en wanneer in eerlijkheid blijkt dat die verdediging geen hout snijdt, laat men zichzelf dan opheffen. Laten kiezers D66 daarbij helpen door alvast niet meer op die partij te stemmen. Eindelijk rust.

Genoemde maatregelen zijn ondemocratisch maar werden door Van Mierlo als 'democratisch' voorgesteld. Bij leven heeft Van Mierlo nooit zijn ongelijk erkend. Tegen het charisma van Van Mierlo zijn de 'redelijke' Nederlanders al decennia niet opgewassen geweest. Na diens overlijden op 11 maart 2010 kan het nog alle kanten op gaan. Van Mierlo is voor D66 bijna heilig en de dood van de bijna-heilige is wellicht het laatste zetje. Gelovigen kunnen hem voorstellen als een martelaar voor de democratie. 

D66 is bij voortduring een stoorzender binnen onze democratie en heeft soms een sleutelpositie. Bij iedere verkiezing en kabinetsformatie presenteert D66 zich als 'democratisch' terwijl men feitelijk ondemocratisch is. Laten we alsjeblieft de kans grijpen om D66 te beëindigen.

Dit boekje verzamelt enkele columns en teksten die Thomas Cool in de loop der jaren heeft laten verschijnen en deze zijn nu aangevuld met aantekeningen over de actualiteit. In hoofdstuk 5 staan enkele praktische voorstellen voor verbetering van de democratie die ook zijn geworteld in de wetenschap. Deze vormen een wereld van verschil met de blinde dogmatiek van D66.

Er is ruimte voor een sociaal liberale partij in Nederland. Dit kan D66 niet zijn vanwege deze last. Sociaal liberalen schieten zich in de voet wanneer ze D66 steun geven. En dat doen ze al sinds 1966. Mensen, word eens wakker.

Opgenomen artikelen:
Twee secties uit De ontketende kiezer (DOK 2003)
De democratie staat op spel (Erasmus Magazine 2004)
Dom als D66 zich niet opheft (FN 2006)
Laat D66 zich opheffen (concept 2010)
Socrates, Montesquieu en het Economisch Hof  (2011)
Laat D66 zich opheffen (Joop.nl 1012)
Voorbeeld: Zeggenschap over de inrichting van het onderwijs (BON 2012)

PM. Mijn dilemma's bij Printing on Demand.
PM. Zie ook Voting Theory for Democracy.